Blog

Sayen - Kosmetyczny detektyw - Poznaj składniki twoich kosmetyków!

Kosmetyczny detektyw - Poznaj składniki twoich kosmetyków!

2016-03-02

Gala rozdania Oskarów już za nami! Upragniona nagroda trafiła wreszcie w ręce Leonarda DiCaprio. Czemu o tym wspominam? Otóż wspomniany wcześniej, znany aktor grał w filmie pt. Infiltracja, a to co dziś zamierzam Wam zaproponować to coś blisko powiązanego z tematem tego kinowego przeboju. Zostań kosmetycznym detektywem, wejdź w tajemniczy świat składników, poznaj te szkodliwe i raz na zawsze je wyeliminuj! Tak, to zdecydowanie praca dla najwytrwalszych – wierzę jednak, że odkryjecie w sobie ducha prawdziwego stróża prawa!

W internecie można znaleźć kilka analizatorów składu kosmetyków, jednak ich działanie jest dosyć ogólnikowe. Dlaczego? W znakomitej większości nie pokazują one realnego stopnia szkodliwości i tym samym przykładowo substancja mocno podrażniająca i działająca alergizująco zostanie oznaczona dokładnie w taki sam sposób jak inny związek, który ma niewielką szansę na wywołanie podrażnień tylko w przypadku stosowania na określonym typie skóry (np. skórze atopowej). To mylące i prowadzące do tego, że odrzucamy produkty, które w rzeczywistości możemy bezpiecznie stosować z korzyścią dla naszej cery. Co w takim razie mogę zaproponować jako lepszy sposób na określenie szkodliwości. Posłużmy się wskaźnikiem komedogenności i podrażnień – pięciostopniową skalą, gdzie 0 oznacza substancję bezpieczną, a 5 wysoką szansę na wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych. To prosty sposób na rozróżnienie każdej substancji z osobna i określenie jej faktycznego działania na naszą skórę. Warto wspomnieć, że dla osób borykających się z problemami trądziku, przetłuszczającej się skóry i zapychających się porów powinno się stosować kosmetyki, które posiadają od 0 do 2 punktów według skali komedogenności. Ok, w takim razie wiemy czym możemy się posłużyć, podczas gdy będziemy analizować skład produktu, poniżej zamieszczam listę substancji spisaną zgodnie z normami INCI.

Rodzaj substancji

Nazwa substancji

Komedogenność

Podrażnienie

Rozpuszczalnik

Acetone

0

5

Lanolina i jej pochodne

Acetylated Lanolin

4

0

Lanolina i jej pochodne

Acetylated Lanolin Alcohol

4

2

Substancje roślinne

Algae Extract

5

4

Minerały

Algin

4

4

Konserwanty i dodatki

Allantoin

0

0

Oleje naturalne

Almond Oil

2

0

Substancje roślinne

Aloe Vera Gel

0

0

Różne

Aminomethylpropionate

0

0

Lanolina i jej pochodne

Anhydrous Lanolin

0-1

0

Oleje naturalne

Apricot Kernel Oil

2

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Arachidic Acid

2

0

Witaminy i zioła

Ascorbic Acid

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Ascorbyl Palmitate

2

0

Oleje naturalne

Avocado Oil

2

0

Hydrokarbon

Azulene

2

0

Przeciwutleniacze

BHA

2

3

Woski

Beeswax

0-2

0-2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Behenic Acid

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Behenyl Triglyceride

0

0

Glinki

Bentonite

0

0

Zapachy

Benzaldehyde

2

2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Benzoic Acid

2

3

Przeciwutleniacze

Beta Carotene

1

0

Witaminy i zioła

Black Walnut Extract

0

0

Proteiny i enzymy

Bromelain

0

0

Oleje naturalne

Bubussa Oil

1

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Butyl Stearate

3

0

Przeciwutleniacze

Butylated Hydroxyanisole (BHA)

2

3

Alkohole, estry, etery i cukry

Butylene Glycol

1

0

Oleje naturalne

Cajeput Oil

2

4

Substancje roślinne

Calendula

1

0

Oleje naturalne

Camphor

2

2

Woski

Candelilla Wax

1

1

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Capric Acid

2

2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Caprylic Acid

1

3

Różne

Carbomer

0

1

Zagęszczacze i emulgatory

Carbomer 940

1

0

Sód

Carboxypropylcellulose

1

0

Barwniki

Carmine

0

0

Woski

Carnuba Wax

1

1

Przeciwutleniacze

Carotene

1

0

Substancje roślinne

Carrageenan

5

2

Oleje naturalne

Castor Oil

1

0

Woski

Ceresin Wax

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Cetearyl Alcohol

2

1

Alkohole, estry, etery i cukry

Cetearyl Alcohol + Ceteareth 20

4

1

Lanolina i jej pochodne

Cetyl Acetate

4

0-3

Alkohole cukrowe i ich pochodne

Cetyl Alcohol

2

2

Substancje roślinne

Chamomile

2

0

Substancje roślinne

Chamomile Extract

0

0

Oleje naturalne

Chaulomoogra Oil

1

0

Sterole

Cholesterol

0

0

Sterole

Choleth 24

0

0

Barwniki

Chromium Hydroxide

0

0

Oleje naturalne

Cocoa Butter

4

0

Oleje naturalne

Coconut Butter

4

0

Oleje naturalne

Coconut Oil

4

1

Substancje roślinne

Cold Pressed Aloe Vera

0

0

Minerały

Colloidal Sulfur

3

4

Oleje naturalne

Corn Oil

2

0

Oleje naturalne

Cotton Awws Oil

3

0

Oleje naturalne

Cotton Seed Oil

3

0-5

Oleje naturalne

Crisco

3

0

Silikony

Cyclomethicone

0

0

Barwniki

D & C Red # 17

3

0

Barwnik

D & C Red # 19

2

0

Barwniki

D & C Red # 21

3

0

Barwniki

D & C Red # 3

3

0

Barwniki

D & C Red # 30

3

0

Barwniki

D & C Red # 33

1

0

Barwniki

D & C Red # 36

3

0

Barwniki

D & C Red # 4

1

0

Barwniki

D & C Red # 6

1

0

Barwniki

D & C Red # 7

1

0

Barwniki

D & C Red # 9

1

0

Barwniki

D&C Red #27

2

0

Barwniki

D&C Red #40

2

2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Decyl Oleate

3

0

Różne

Deionized Water

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Diethylene Glycol Monomethyl Ether

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Diisopropyl Adipate

0

0

Silikony naturalne

Dimethicone

1

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Dioctyl Sodium Sulfosuccinate

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Dioctyl Succinate

3

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Disodium Monooleamido PEG 2-Sulfosuccinate

4

2

Woski

Emulsifying Wax NF

0-2

0-2

Konserwanty

Ethyl Paraben

0

0

Lanolina i jej pochodne

Ethoxylated Lanolin

3

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Ethyl Ether

0

0

Różne

Ethylene Glycol Monomethyl Ether

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Ethylene Glycol Monostearate

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Ethylhexyl Palmitate

4

0

Oleje naturalne

Evening Primrose Oil

2

2

Minerały

Flowers of Sulfur

0

3

Alkohole, estry, etery i cukry

Glycerin

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Glyceryl Stearate NSE

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Glyceryl Stearate SE

3

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Glyceryl Tricapylo/Caprate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Glyceryl-3-Diisostearate

4

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Hexadecyl Alcohol

5

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Hexylene Glycol

2

1

Konserwanty

Hydantoin

0

0

Oleje naturalne

Hydrogenated Castor Oil

1

0

Oleje naturalne

Hydrogenated Vegetable Oil

3

0-1

Oleje naturalne

Hydrolyzed Animal Protein

0

0

Zagęszczacze i emulgatory

Hydroxypropylcellulose

1

0

Barwniki

Iron Oxide

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isocetyl Alcohol

4

4

Alkohole, estry, etery i cukry

Isocetyl Stearate

5

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isodecyl Oleate

4

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Isopropyl Alcohol

0

4

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isopropyl Isostearate

5

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isopropyl Linolate

5

0-3

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isopropyl Myristate

5

3

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isopropyl Palmitate

4

1

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isostearyl Isostearate

4

1

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Isostearyl Neopentanoate

3

3

Woski

Jojoba Oil

0-2

0-2

Zagęszczacze

Kaolin

0

0

Lanolina i jej pochodne

Lanolin Alcohol

0-2

0

Lanolina i jej pochodne

Lanolin Oil

1

0

Woski

Lanolin Wax

1

1

Alkohole, estry, etery i cukry

Laureth 23

3

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Laureth 4

5

4

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Lauric Acid

4

1

Różne

Lithium Stearate

1

0

Zagęszczacze

Magneseium Aluminum Silicate

0

0

Różne

Magnesium Stearate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Menthyl Anthranilate

0

0

Konserwanty

Methyl Paraben

0

0

Oleje naturalne

Mineral Oil

0

0

Oleje naturalne

Mink Oil

3

1

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Myristic Acid

3

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Myristyl Lactate

4

2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Myristyl Myristate

5

2

Różne

Octyl Dimethyl PABA

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Octyl Methoxycinnimate

0

0

Różne

Octyl Palmitate

4

1

Różne

Octyl Salicylate

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Octyl Stearate

5

5

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Octyldodecyl Stearate

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Oleth-3

5

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Oleth-10

2

1

Alkohole, estry, etery i cukry

Oleyl Alcohol

4

2

Oleje naturalne

Olive Oil

2

0

Różne

Oxybenzone

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 40 Castor Oil

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 100 Distearate

2

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 100 Stearate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 150 Distearate

2

0

Lanolina i jej pochodne

PEG 16 Lanolin

4

3

Alkohole cukrowe i ich pochodne

PEG 20 Stearate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 200 Dilaurate

3

2

Sterole

PEG 5 Soya Sterol

0

0

Sterole

PEG 10 Soya Sterol

0

1

Lanolina i jej pochodne

PEG 75 Lanolin

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PEG 8 Stearate

3

1

Alkohole, estry, etery i cukry

PG Caprylate/Caprate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PG Dipelargonate

2

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PG Monostearate

3

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

PPG 2 Myristyl Propionate

4

3

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

PPG 30 Cety Ester

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Palmitic Acid

2

0

Witaminy i zioła

Panthenol

0

0

Proteiny i enzymy

Papain

0

0-3

Oleje naturalne

Peanut Oil

2

0-2

Alkohole, estry, etery i cukry

Pentarythrital Tetra Capra/Caprylate

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Pentarythrital Tetra Isostearate

2

0

Oleje naturalne

Petrolatum

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PG Dicaprylate/Caprate

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

PG Dipelargonate

2

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Polyethylene Glycol (PEG 400)

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Polyethylene Glycol 300

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Polyglyceryl-3-Diisostearate

4

0

Alkohole i estry

Polysorbate 20

0

0

Alkohole i estry

Polysorbate 80

0

0

Minerały

Potassium Chloride

5

0-3

Minerały

Precipitated Sulfur

0

0-2

Konserwanty i dodatki

Propyl Paraben

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Propylene Glycol

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Propylene Glycol Monostearate

4

0

Substancje roślinne

Red Algae

5

2

Alkohole, estry, etery i cukry

SD Alcohol 40

0

5

Oleje naturalne

Safflower Oil

0

0

Oleje naturalne

Sandelwood Seed Oil

2

0

Oleje naturalne

Sesame Oil

2

0

Oleje

Shark Liver Oil

3

2

Różne

Simethicone

1

0

Minerały

Sodium Chloride (Salt)

5

0-3

Konserwanty i dodatki

Sodium Hyaluronate

0

0

Detergenty

Sodium Laureth Sulfate

3

2

Detergenty

Sodium Lauryl Sulfate

5

2

Różne

Sodium PCA

0

0

Lanolina i jej pochodne

Solulan 16

4

3

Alkohole, estry, etery i cukry

Sorbitan Laurate

1

1

Zagęszczacze i emulgatory

Sorbitan Oleate

3

0

Alkohole cukrowe i ich pochodne

Sorbitan Sesquinoleate

0

0

Alkohole cukrowe i ich pochodne

Sorbitan Stearate

0

1

Alkohole, estry, etery i cukry

Sorbitol

0

0

Sterole

Soya Sterol

0

0

Oleje naturalne

Soybean Oil

3

0

Oleje naturalne

Squalane

1

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Steareth 10

4

3

Alkohole, estry, etery i cukry

Steareth 100

0

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Steareth 2

2

2

Alkohole, estry, etery i cukry

Steareth 20

2

1

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Stearic Acid

2

0

Różne

Stearic Acid Tea

3

2

Alkohole cukrowe i ich pochodne

Stearyl Alcohol

2

2

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Stearyl Heptanoate

4

0

Alkohole, estry, etery i cukry

Sterol Esters

0

0

Oleje naturalne

Sulfated Castor Oil

3

2

Woski

Sulfated Jojoba Oil

3

2

Oleje naturalne

Sunflower Oil

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Syearyl Heptanoate

4

0

Minerały

Talc

1

0

Barwniki

Titanium Dioxide

0

0

Witaminy i zioła

Tocopheryl Acetate

0

0

Kwasy tłuszczowe i ich pochodne

Tridectyl Neopentanoate

0

3

Różne

Triethanolamine

2

0

Barwniki

Ultramarine Violet

0

0

Witaminy i zioła

Vitamin A Palmitate

2

1

Alkohole, estry, etery i cukry

Wheat Germ Glyceride

3

2

Oleje naturalne

Wheat Germ Oil

5

2

Różne

Xylene

4

3

Substancje wiążące

Zinc Oxide

1

0

Minerały

Zinc Stearate

0

0

         

Przygotowano na podstawie opracowania Barbary Strickland.

Jak widać lista jest wyczerpująca i ułożona alfabetycznie według substancji. Ta cenna wiedza, na pewno okaże się przydatna podczas wyboru przyszłych kosmetyków!

 

Autor: TS

Sayen - Sekrety demakijażu

Sekrety demakijażu

2016-01-04